Ilmastoetsivät

Ilmastoetsivät-kategorian tutkimustyöt lähetetään osaksi TEK:n Kipinä-kilpailua. Huomioithan, että Kipinä-kilpailun ennakkoilmoittautuminen on käynnissä 9.9.-30.12.2024!

Ilmastoetsivissä oppilaat tutkivat valitsemaansa paikallista ympäristö- tai ilmasto-ongelmaa tutkimustiedon avulla ja pohtivat (kenties kokeilevatkin) keinoja , joilla ongelmaa voitaisiin hillitä. Tutkimus toteutetaan pienryhmässä.

lmastoetsivät jakautuu kolmeen vaiheeseen:

  1. Ilmasto-ongelman tunnistaminen

    • Nuoret tunnistavat paikallisen ympäristö- tai ilmasto-ongelman, jota he alkavat tutkia ilmastoetsivän roolissa. Samalla luodaan tutkimussuunnitelma. Tutkimusaiheen voi valita hyvin vapaasti. Inspiraatiota voi halutessaan hakea alemmasta Millainen tutkimukseni voi olla? -osiosta.

    • HUOM! Tutkimussuunnitelmaan tai tutkimusaiheisiin voi pyytää palautetta sähköpostitse esero.finland@heureka.fi, mutta tämä ei ole pakollista.

    2. Ilmasto-ongelman tutkiminen

    • Nuoret keräävät, analysoivat ja vertailevat tietoa. He muodostavat loppupäätelmän tutkimastaan ongelmasta. Tutkimustiedon käyttäminen tutkimuksessa on pakollista. Tutkimustieto voi olla satelliiteilla kerättyä kaukokartoitustietoa tai maan päältä kerättyä mittaustietoa. Tieto voidaan myös kerätä oppilaiden suorittamien mittausten avulla, tai se voi olla yhdistelmä oppilaiden ja tutkijoiden tuottamaa tietoa. Tiimit voivat esimerkiksi tehdä säämittauksia ja verrata niitä aikaisemmin kerättyihin säätietoihin.

  2. Tulosten jakaminen ja vaikuttaminen

    • ESERO Finland tekee yhteistyötä Tekniikan akateemisten (TEK) kanssa. Ilmastoetsivät-kategorian työt lähetetään osaksi TEK:n Kipinä-kilpailua. Luethan osallistumisohjeet ja työn vaatimukset Kipinä-kilpailun verkkosivulta.

    • Kaikki tutkimuksensa jakaneet tiimit saavat todistuksen Ilmastoetsivät-projektiin osallistumisesta. Lisäksi jokainen ryhmä saa asiantuntijan palautteen työstään. Parhaat tutkimukset esitellään ESA:n verkkoalustalla.

    • ESERO Finland valitsee yhden tutkimustyön tehneen ryhmän, joka pääsee osallistumaan Ilmastoetsivien lopputapahtumaan ESRINiin (Earth Observation Centre of ESA), Italiaan. Lopputapahtumassa ryhmää voi edustaa enintään viisi opiskelijaa opettajan kanssa.

Millainen tutkimukseni voi olla?

Tutkikaa ja pohtikaa ryhmänne kanssa, millaisia ilmasto- tai ympäristöongelmia kohtaatte lähialueillanne. Voitte päättää tutkimusaiheen vapaasti, mutta jos kaipaatte inspiraatiota, löydätte alta löytyvästä listasta muutamia aiheideoita ja apukysymyksiä.

Mitä tukea on tarjolla?

Opettajille suunnatuista Maan tarkkailu -täydennyskoulutuksista löydät lisätietoa täältä.

Suomenkielinen Ilmastoetsivät-opas tästä linkistä.

Lisätietoa kouluprojektista, ideoita ja resursseja löydät lisää ESA:n Climate Detectives -sivulta: https://climatedetectives.esa.int/

Mikäli sinulla on kysyttävää tai kaipaat tukea projektin suorittamiseen, niin voit olla myös yhteydessä meihin “Ota yhteyttä” -lomakkeella tai sähköpostitse esero.finland@heureka.fi

Upsala_glacier_united.jpg