Klimatdetektiverna och TuKoKe 2023-2024

Europeiska rymdorganisationen ESA inbjuder lärare och elever i åldern 5–19år att delta i projektet Klimatdetektiverna som inleds i september 2023 och pågår hela läsåret. Inom projektet blir skoleleverna klimatdetektiver och inhämtar lärdom om Jordens omgivning och klimat. Klimatdetektiverna får i uppdrag att identifiera ett lokalt klimatproblem och undersöka det med hjälp av satellitbilder eller egna mätningar i terrängen. Slutligen föreslår eleverna ett sätt att reducera eller observera problemets konsekvenser. Alldeles i slutet av projektet delger eleverna sina resultat till ESA:s klimatdetektivsamfund på projektets webbplattform. Alla dessa grupper kan lära av varandras arbete och eleverna får en möjlighet att utöka kännedomen om det problemet de har undersökt. Hjälp ESA att rädda Jordens klimat!

 
 
 
 

Klimatdetektiverna 2023–2024 genomförs som en del av TuKoKe-tävlingen!

 

Klimatdetektiverna-utmaningen indelas i tre skeden:

  1. Identifiera ett klimatproblem

    • Barnen och de unga identifierar ett klimatproblem som de börjar undersöka i egenskap av klimatdetektiver. Samtidigt utarbetas en forskningsplan. OBS! Du kan be om respons på forskningsplanen eller forskningsämnena per e-post på esero.finland@heureka.fi, men det är inte obligatoriskt.

  2. Undersök ett klimatproblem

    • Barnen och de unga samlar in, analyserar och jämför information. De drar en slutsats om det problem de har undersökt. Det är obligatoriskt att använda forskningsdata i undersökningen. Forskningsdata kan vara fjärranalysdata från satelliter eller mätdata insamlade från jordens yta. Data kan även samlas in med hjälp av mätningar som utförs av eleverna, eller en kombination av data framtagna av eleverna och forskare kan användas. Teamen kan exempelvis utföra vädermätningar och jämföra dem med tidigare insamlad väderinformation.

  3. Delning av resultat och påverkan!

  • Barnen och de unga skickar in sin undersökning som en del av TuKoKe-tävlingen. I TuKoKe får alla respons på sitt arbete av en expert. En del av de tävlande kallas till ett avslutningsevenemang, där domarna i tävlingen intervjuar deltagarna. Alla de som kallas till avslutningsevenemanget belönas med penningpriser och bland dem väljs representanter till en internationell vetenskapstävling. Framgång i TuKoKe-tävlingen kan även leda till en studieplats.

  • Barnen och de unga kan om de önskar även spara och dela sin rapport på sitt eget språk på ESA:s webbplattform för klimatdetektiver. Alla team som delat sin undersökning får ett betyg på att de deltagit i projektet. De bästa undersökningarna presenteras på webbplattformen och forskningsteamen får motta ett pris relaterat till temat ESA:s klimatdetektiver.

 
 

Hur deltar jag i TuKoKe?

  1. Gör ett eget forsknings- eller produktutvecklingsarbete eller en egen uppfinning. Du kan göra arbetet i skolan eller hemma, ensam eller i grupp. Du kan ha en handledare, men du kan också göra arbetet helt självständigt. Handledaren kan vara en lärare, förälder eller till exempel en expert inom det vetenskapsområde som du undersöker.

  2. Skriv en rapport om ditt arbete och skicka den till TuKoKe senast på den utsatta dagen. Du skickar rapporten och anmäler dig till TuKoKe på nätet på tukoke.osallistumme.fi. Då du anmäler dig, ange att du också deltar i utmaningen Klimatdetektiverna. Kontrollera tidsfristen för anmälan på sidan med tidsplanen för TuKoKe.

Mer information om TuKoKe-tävlingen på svenska: https://www.tukoke.fi/vad-ar-tukoke-tavling

 

Hurdant stöd finns det att tillgå?

Du hittar mer information om fortbildningarna Observation av Jorden för lärare här.

Guiden Ilmastoetsivä på finska via denna länk.

Närmare upplysningar om skolprojektet samt idéer och resurser finns dessutom på webbplatsen för ESA:s Climate Detectives: https://climatedetectives.esa.int/

Ifall du har frågor eller önskar stöd för att genomföra projektet, kan du även kontakta oss med blanketten ”Kontakta oss!” eller per e-post esero.finland@heureka.fi

 
Upsala_glacier_united.jpg