Ilmastoetsivät ja TuKoKe 2023-2024

Euroopan avaruusjärjestö ESA kutsuu opettajat ja 5–19-vuotiaat lapset ja nuoret osallistumaan Ilmastoetsivät-projektiin, joka käynnistyy jälleen lukuvuonna 2023-2024. Projektissa lapset ja nuoret alkavat ilmastoetsiviksi ja oppivat Maan ympäristöstä ja ilmastosta. Ilmastoetsivien tehtävä on tunnistaa paikallinen ilmasto-ongelma, ja tutkia sitä satelliittikuvien tai omien maastossa tehtyjen tutkimusten avulla. Lopuksi lapset ja nuoret ehdottavat tapaa ongelman vaikutusten vähentämiseen tai seurantaan.

 
 
 
 

Ilmastoetsivät 2023-2024 suoritetaan osana TuKoKe- kilpailua!

 

Ilmastoetsivät haaste jakautuu kolmeen vaiheeseen:

  1. Ilmasto-ongelman tunnistaminen

    • Lapset ja nuoret tunnistavat ilmasto-ongelman, jota he alkavat tutkia ilmastoetsivän roolissa. Samalla luodaan tutkimussuunnitelma. HUOM! Tutkimussuunnitelmaan tai tutkimusaiheisiin voi pyytää palautetta sähköpostitse esero.finland@heureka.fi, mutta tämä ei ole pakollista.

  2. Ilmasto-ongelman tutkiminen

    • Lapset ja nuoret keräävät, analysoivat ja vertailevat tietoa. He muodostavat loppupäätelmän tutkimastaan ongelmasta. Tutkimustiedon käyttäminen tutkimuksessa on pakollista. Tutkimustieto voi olla satelliiteilla kerättyä kaukokartoitustietoa tai maan päältä kerättyä mittaustietoa. Tieto voidaan myös kerätä oppilaiden suorittamien mittausten avulla, tai se voi olla yhdistelmä oppilaiden ja tutkijoiden tuottamaa tietoa. Tiimit voivat esimerkiksi tehdä säämittauksia ja verrata niitä aikaisemmin kerättyihin säätietoihin.

  3. Tulosten jakaminen ja vaikuttaminen!

    • Lapset ja nuoret lähettävät tutkimuksensa osaksi TuKoKe kilpailua. TuKoKessa jokainen saa asiantuntijan palautteen työstään. Osa kilpailijoista kutsutaan lopputapahtumaan, jossa kilpailun tuomarit haastattelevat tekijöitä. Kaikki lopputapahtumaan kutsutut palkitaan rahapalkinnoin ja heidän joukostaan valitaan edustajat kansainvälisiin tiedekilpailuihin. TuKoKe-menestys voi myös tuottaa opiskelupaikan.

    • Lapset ja nuoret voivat halutessaan myös tallentaa ja jakaa raporttinsa omalla kielellään ESA:n ilmastoetsivien verkkoalustalla. Kaikki tutkimuksensa jakaneet tiimit saavat todistuksen projektiin osallistumisesta. Parhaat tutkimukset esitellään verkkoalustalla, ja näiden tutkimustiimeille lähetetään ESA:n Ilmastoetsivät-teemainen palkinto.

 
 

Miten osallistun TuKoKeen?

  1. Tee oma tutkimus- tai tuotekehitystyö tai keksintö. Voit tehdä työn koulussa tai kotona, yksin tai ryhmässä. Sinulla voi olla ohjaaja, mutta voit tehdä työn myös täysin itsenäisesti. Ohjaaja voi olla opettaja, vanhempi tai esimerkiksi tutkimukseesi liittyvän tieteenalan asiantuntija.

  2. Kirjoita työstäsi raportti ja lähetä se TuKoKeen viimeistään määräpäivänä. Raportin lähettäminen ja TuKoKeen ilmoittautuminen tapahtuu verkossa osoitteessa tukoke.osallistumme.fi. Merkitse ilmoittautuessa, että osallistut myös Ilmastoetsivät haasteeseen. Katso ilmoittautumisen määräaika sivulta TukoKen aikataulu.

Lisätietoa TuKoKe-kilpailusta: https://www.tukoke.fi/

 

Mitä tukea on tarjolla?

Opettajille suunnatuista Maan tarkkailu -täydennyskoulutuksista löydät lisätietoa täältä.

Suomenkielinen Ilmastoetsivät opas tästä linkistä.

Lisätietoa kouluprojektista, ideoita ja resursseja löydät lisää ESA:n Climate Detectives -sivulta: https://climatedetectives.esa.int/

Mikäli sinulla on kysyttävää tai kaipaat tukea projektin suorittamiseen, niin voit olla myös yhteydessä meihin “Ota yhteyttä” -lomakkeella tai sähköpostitse esero.finland@heureka.fi

 
Upsala_glacier_united.jpg